Корисні поради щодо вибору сучасного телевізора

29.04.2020
Корисні поради щодо вибору сучасного телевізора

        Світ телевізорів з кожним днем виглядає кращим, але водночас більш заплутаним. Пропонуємо Вашій увазі кілька порад щодо покупки телевізора.

Не купуйте телевізор із меншою роздільною здатністю, ніж 4K

        Роздільна здатність описує кількість пікселів, що складають зображення на дисплеї, описане в горизонтальних рядках та вертикальних стовпцях. Більша кількість пікселів забезпечує чіткіше зображення та точніші деталі, тому більша роздільна здатність (майже завжди) краща.

        Протягом багатьох років роздільна здатність 1920 х 1080 (яку також називають повною високою роздільною здатністю) є стандартом і досі є найпоширенішою роздільною здатністю телевізорів по всьому світу. Однак, виробники телевізорів швидко переходять на пристрої Ultra HD (їх також називають 4K). Ці 4K моделі мають у чотири рази більше пікселів від поточних екранів HDTV. Ми говоримо про 2160 горизонтальних ліній або 3840 x 2160 пікселів.

                   

        Найбільша перевага телевізорів 4K полягає в тому, що невеликі об’єкти на екрані мають більше деталей, включаючи чіткіший текст. Загалом, зображення виглядають багатшими та життєвішими, ніж на HDTV, але переваги можуть бути незначними. Більш чітка картинка також має додаткову перевагу, що дозволяє Вам комфортно переглядати екран з невеликої відстані, роблячи більші телевізори зручнішими для перегляду в звичайному будинку. Ultra HD відео виглядає чудово і його стає простіше знайти. Кілька потокових служб, такі як Netflix, Amazon Video і навіть YouTube, почали пропонувати 4К контент.

        Одним із найважливіших факторів при виборі телевізора також буде розмір екрана. Поміркуйте, скільки людей у Вашій родині зазвичай дивляться телевізор одразу і куди Ви збираєтеся поставити новий пристрій. Потім виберіть найбільший розмір екрана, який комфортно впишеться в цей простір і Ваш бюджет. Сьогодні, оптимальний розмір екрана, враховуючи ціну, продуктивність та типову вітальню, становить від 55 до 65 дюймів. Також розмір залежить від того, наскільки близько Ви сидите від телевізора. Рекомендується сидіти на відстані від телевізора, що втричі більша, ніж висота екрана для HD, і лише в 1,5 рази більша висоти екрана для 4K Ultra HD. Іншими словами, Ви можете сидіти вдвічі ближче до телевізора 4K UHD.

                        

Не варто купляти телевізори з роздільною здатністю 8K (поки що)

        Ці дисплеї вчетверо збільшують роздільну здатність, яку ми бачимо на 4К телевізорах, що забезпечує величезний стрибок уперед в якості зображення. Проте, поки що витрачати гроші на це не варто - немає доступних для придбання фільмів у форматі 8K. Виробники телевізорів роблять великі ставки на 8К-дисплеї і немає сумнівів, що це наступний важливий показник у телевізорах.

                        

        На ринок вийшла перша хвиля 8К телевізорів, першим прийшов телевізор Samsung Q900 8K, а тепер 88-дюймовий Z9 OLED від LG. І Ви можете очікувати ще декілька телевізорів із 8К у 2020 році. Проте, телевізори 8К дуже дорогі, а пошук вмісту для повного використання переваг цієї високої роздільної здатності вкрай обмежений.

        Моделі 8K на ринку на кілька тисяч доларів дорожчі, ніж провідні 4K моделі. Наприклад, 85-дюймовий телевізор Q900R QLED 8K від Samsung, який має MSRP коштує від $ 10 000 або 88-дюймовий Z9 8K LG від LG продається за $ 29 999.

Не купуйте телевізор з частотою оновлення менше, ніж 120 Гц

        Частота оновлення, виражена в герцах (Гц), описує, скільки разів в секунду зображення оновлюється на екрані. Стандартна частота оновлення - 60 разів за секунду, або 60 Гц. Однак, у сценах, де швидко рухаються об`єкти, частота оновлення 60 Гц може зробити речі нечіткими. Отже, для створення більш міцної картини виробники подвоїли частоту оновлення до 120 Гц (а в деяких випадках і до 240 Гц).

        Деякі нові моделі мають підтримку високої частоти кадрів (HFR), а це означає, що вони мають і більш високу частоту оновлення, і додаткову підтримку для вмісту з частотою кадрів понад 60 Гц. Оскільки вміст HFR буде виходити як з фільмів, так і з трансляцій прямого ефіру, а особливо корисним HFR буде для занять спортом у прямому ефірі, тому на нього, безумовно, слід звертати увагу.

        Геймери будуть особливо прагнути отримувати більш високі показники оновлення, але якщо Ви використовуєте ігрову консоль, 60 Гц - це оптимальна частота оновлення. Більшість ігрових консолей виходять із швидкістю 60 кадрів в секунду, тому навіть найкращі 4К телевізори для ігор пропонують ідеальну продуктивність значно нижчу 120 Гц.
Важливо! Остерігайтеся таких термінів, як "ефективна частота оновлення", що означає, що фактична частота кадрів є половиною заявленої частоти (наприклад, "120 Гц ефективна частота оновлення" - це фактично частота оновлення 60 Гц).

Шукайте телевізор з підтримкою HDR

         HDR (High Dynamic Range Imaging) - це нова функція 4K Ultra HD телевізорів, яка пропонує більш реалістичні кольори, більший рівень контрасту та підвищену яскравість. HDR по суті є оновленням формату 4K або Ultra HD (він не застосовується до телевізорів HD 1080p).

        Основним стандартом вмісту високодинамічного діапазону є HDR10. Десятки компаній підтримують цю основну мінімальну специфікацію щодо сумісності HDR, тому Ви побачите "HDR10" або "Ultra HD Premium" на зростаючій кількості наборів цього року. Dolby Vision - це більш вимоглива версія HDR, створена та ліцензована людьми, які принесли нам зниження шуму Dolby та об`ємний звук. Теоретично, набір Dolby Vision повинен відповідати більш жорсткому набору критеріїв для відображення вмісту HDR. Досі Dolby Vision лідирував у цій галузі за формою власних HDR форматів.

                          

        Триває плутанина HDR. Кожен телевізор з підтримкою HDR на ринку в даний час сумісний з HDR10, але Dolby Vision можна знайти лише на пристроях, які відповідають технічним стандартам Dolby і сплачують ліцензійні збори за стандарт. Тим не менш, Dolby Vision швидко став галузевим стандартом для вмісту HDR, і його можна знайти на преміум-моделях більшості брендів (включаючи LG, Sony, TCL та Vizio).

        Тому, при покупці телевізора, не вибирайте пристрій тільки через підтримку HDR, оскільки стандарт ще не врегульований. Однак, якщо Ви хочете найкращого, придбайте телевізор HDR, сумісний з Dolby Vision, оскільки цей формат, здається, набирає обертів.

Шукайте щонайменше чотири порти HDMI

        При виборі телевізора зверніть увагу на кількість входів HDMI. Виробники, які прагнуть зменшити вартість продукту, можуть запропонувати меншу кількість входів HDMI на задній панелі. Приєднайте до цих портів ігрову консоль і звукову панель і вже залишається лише 2 вільних.

                        

        Якщо Ви вирішили придбати пристрій 4K Ultra HD, переконайтесь, що порти підтримують HDMI 2.0 для приєднання майбутніх джерел Ultra HD. Багато телевізорів на ринку мають лише один порт, який підтримує схему захисту від копіювання 4K, відому як HDCP 2.2 (захист цифрового вмісту з високою пропускною здатністю).

        Рекомендується скористатися форматом HDMI 2.1, якщо, звісно, буде така можливість. Новіший формат HDMI 2.1 почав з`являтися на телевізорах за останні місяці, і хоча найбільші переваги нового стандарту будуть помічені у постачанні вмісту 8K, все ще існує чимало хорошого, що надходить до 4К телевізорів. Найбільше вдосконалення - підтримка змінної частоти оновлення (VRR), яка вводить той самий сорт відповідності частоти кадрів, який спостерігається в G-Sync Nvidia та технологіях FreeSync AMD. Порівнюючи частоту оновлення телевізора з частотою кадрів Вашого джерела вмісту (у цьому випадку відеокарта всередині вашої ігрової консолі чи ПК), Ви отримаєте плавніші дії та нульове зірвання екрана. Він також додає більш високу частоту кадрів для 4K відео та багатші дані HDR.

        На сьогоднішній день ми бачили можливість підключення HDMI 2.1 на кількох моделях, таких як LG C9 OLED, який використовує швидший стандарт для всіх чотирьох своїх портів HDMI. Також HDMI 2.1 з`явиться на більшості нових моделей телевізорів.

Плануйте придбати саундбар

        Навіть найкращі, найдорожчі телевізори мають ахілесову п`яту: поганий звук. Це наслідок дизайну плоских панелей - не вистачає місця для великих динаміків, які видають повний насичений звук. Отже, у Вас є три варіанти: користуватися навушниками, придбати систему об`ємного звуку (яка може бути клопотом налаштувати і створювати безлад) або придбати звукову панель.

        Звукові панелі користуються популярністю, оскільки вони можуть значно покращити кінематографічний досвід і ще, вони встановлюються за лічені хвилини. Новіші моделі досить тонкі, щоб поміститися під підставку для телевізора, більшість може монтуватися під настінним телевізором.

                        

        Деякі телевізори та звукові панелі також підтримують Dolby Atmos, новіший аудіо стандарт від Dolby, який включає накладні звуки для більш повного прослуховування. Практично всі поточні телевізори мають принаймні один порт HDMI з функцією реверсивного аудіоканалу (ARC). Ця стандартна функція HDMI дозволяє використовувати HDMI як вхідний, так і аудіовихідний, дозволяючи Вам не тільки надсилати аудіо на телевізор із зовнішніх медіа-пристроїв, але і виходити на звукову панель. Особливо фільми та спорт краще дивитись з додаванням звукової смуги.

Smart TV

        Все більша кількість телевізорів оснащена вбудованим Wi-Fi для підключення інтернет-сервісів, запуску програм для переглядів та завантаження фільмів або для користування соціальними мережами. Останні моделі можуть навіть шукати вміст через потокові сервіси.

                        

        Інтерфейси, як правило, покращуються. Vizio, LG та тепер Samsung використовують зручну панель піктограм у нижній частині екрана. Google надає свою платформу Android TV таким компаніям, як Sony та Westinghouse. Потокові програми, доступні на смарт-телевізорах є одним з найкращих способів пошуку. З фільмами та шоу, пропонованими програмами Netflix та YouTube, швидко і легко можна знайти як роздільну здатність 4K, так і вміст із підтримкою HDR. Єдине питання - чи може Ваш інтернет провайдер забезпечити достатню пропускну здатність. Проте, багато бюджетних брендів пропонують функціональні можливості смарт-телевізора, не називаючи реальну платформу, якою вони користуються. У цих випадках очікуйте, що вони зіткнуться з обмеженнями.



 



 

 

Ваш номер телефону: